Peruaanse causa met tonijn en avocado - Anniepannie.nl (2024)

By Andrea (Anniepannie.nl) 10 Reacties

Peruaanse causa met tonijn en avocado - Anniepannie.nl (1)

Een plaaaaatje, vind je niet? Op de foto zie je Peruaanse causa met tonijn en avocado. Causa is een typisch Peruaans gerecht met aardappelpuree en een heerlijke vulling van – meestal – tonijn. In het Spaans heet het ‘causa de atun’. Je eet het gerecht koud en de puree is op smaak gebracht met limoensap en ají amarillo, een speciaal soort Peruaanse peperpasta. Die pasta is overigens helemaal niet zo pittig! Heel mild juist. En een beetje zoetig. In de verte smaakt het bijna een beetje naar perzik. Het is de amarillopasta die de causa zijn prachtige gele kleur geeft. Ben je al nieuwsgierig geworden?

Peruaanse causa zoals Peruanen hem maken

Dit is het meest authentieke en klassieke Peruaanse causa recept dat je tegen kunt komen. Ik heb het namelijk geleerd van een echte Peruaanse! Ze heet Mariëla van de Haar en ze weet alles van de Peruaanse keuken. Aan haar achternaam kun je al zien dat Mariëla getrouwd is met een Nederlander. Alweer 17 jaar geleden verhuisde ze voor de liefde naar ons koude kikkerland. Om in touch te blijven met haar roots, besloot ze zich helemaal op de Peruaanse keuken te storten met haar bedrijf ‘Proef Peru’. Je kunt bij Mariëla onder andere kookworkshops volgen! Toen ze mij aanbood om me causa te leren maken, zei ik natuurlijk volmondig ‘JA!’. Je kunt het eten als lunch of als voorgerecht en lieve allemaal, het is fantastisch lekker.

Peruaanse causa met tonijn en avocado - Anniepannie.nl (2)

Zo maak je die avocadoroos

Van Mariëla mocht ik aan het einde van de kookworkshop lekker freestylen wat betreft de decoratie. Je kunt aan de slag met reepjes avocado of tomaat, of je kunt een dun sausje maken op basis van limoen, mayonaise en ají amarillo. Ik besloot om het over een hele andere boeg te gooien en maakte… een avocadoroos! Hij is echt nógal goed gelukt, al zeg ik het zelf. Maar laat je niet intimideren. Het is makkelijker dan het lijkt! ECHT! Snijd de avocado in hele dunne plakjes. Duw ze uit elkaar zodat je een lange slinger krijgt. Rol dan de slinger heel voorzichtig op tot een roos. Oefening baart kunst, maar sommige mensen hebben het na 1x al onder de knie.

Peruaanse causa met tonijn en avocado - Anniepannie.nl (3)

Peruaanse causa variaties

Nou kun je Peruaanse causa met nog veel meer vullen dan met tonijnsalade en avocado. Een andere populaire variant is de ‘causa limeña de pollo’, die gevuld is met gepocheerde (en soms gebraden) kip. Maar ik heb ook gehoord over vegetarische varianten met bietjes en ook met rundvlees en krabsalade heb ik ze voorbij zien komen. Stuk voor stuk lijkt het me heerlijk! En het leuke is, je kunt ook zelf lekker je creativiteit de vrije loop laten. Er zijn natuurlijk nog minstens 100 lekkere vullingen te bedenken! Maar vandaag mag ik het recept van Mariëla met jullie delen voor traditionele causa met tonijn. Komt ‘ie:

Peruaanse causa met tonijn en avocado - Anniepannie.nl (4)

Peruaanse causa met tonijn en avocado

Dit Peruaanse causa torentje met tonijn en avocado smaakt fantastisch! En het ziet er ook nog eens spectaculair uit. Geweldig als voorgerecht bij een diner.

5 van 5 stemmen

Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept

Voorbereidingstijd20 minuten minuten

Bereidingstijd15 minuten minuten

Totale tijd35 minuten minuten

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 6-8 kruimige aardappelen geschild
  • 2-3 el ají amarillo pasta* (ZIE NOTITIES)
  • 4 el goede olijfolie
  • 6 el limoensap
  • 320 g tonijn uit blik uitgelekt
  • 1 kleine rode ui fijn gesnipperd
  • 2-3 el mayonaise
  • 3 avocado's (1 voor de vulling, 2 voor de avocadorozen, als je die wilt maken)
  • 2 kleine tomaten

Instructies

Aardappelpuree:

  • Kook de aardappelen in 20 minuten helemaal zacht in ruim water met zout. Stamp de aardappelen super fijn en glad in een kom. Er mogen geen stukjes meer bij zitten.

  • Doe er de olie, ají amarillo, limoensap en zout bij en meng goed.

Tonijnsalade:

  • Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en het harde groene stukje. Snijd de parten in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Doe ze samen met de tonijn, gesnipperde ui en mayonaise in een kom en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

Torentje maken en versieren

  • Mooie causa torentjes maak je met behulp van een kookring. Zet de kookring op het midden van een bord. Doe er eerst een glad en gelijkmatig laagje aardappelpuree in (gaat het makkelijkst met een lepel), gevolgd door plakjes avocado, dan een laag tonijnsalade en tot slot weer een laagje aardappelpuree. Trek vervolgens de kookring voorzichtig omhoog. Herhaal dit zodat je vier torentjes hebt.

  • De Peruaanse causa torentjes kun je versieren met extra reepjes tomaat, plakjes gekookt ei of avocado. Om avocadorozen te maken zoals op de foto, heb je vier halve avocado's nodig. Snijd de avocadohelften in dunne, gelijkmatige plakjes. Duw ze iets uit elkaar zodat je lange slingers krijgt. Rol ze vervolgens heel voorzichtig op tot mooie rozen.

Notities

* AJÍ AMARILLO: deze Peruaanse peperpasta is helemaal niet zo pittig, maar juist lichtzoet van smaak. Je kunt ají amarillo pasta kopen bij sommige (zeer) gespecialiseerde delicatessenzaken, maar het handigste is om het online te bestellen. Ik heb zelf deze ají amarillo pasta gebruikt en die was heerlijk.

* KOOKRING: hoewel je causa ook in een ovenschaal kunt maken (en dan daarna in stukken snijd en opschept), is het het mooiste om er torentjes van te maken. Dat ziet er feestelijk uit! Ik gebruik zelf zulk soort kookringen en die zijn onwijs handig.

Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Meer Peruaanse gerechten:

Peruaans-Japanse ceviche met tonijn en avocadoCeviche van zeebaars met gin en grapefruit

Meer voorgerechten in de vorm van een torentje:

Bietentartaar met doperwtencrème en gekarameliseerde pecannoten
Tartaar van mango. avocado en rivierkreeftjes
Steak tartare van tomaat (populair)

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze ‘causa limeña de atun’ ofwel: Peruaanse causa met tonijn ;-) te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl opInstagram! Vind ik super leuk!

VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Gerelateerd

Peruaanse causa met tonijn en avocado - Anniepannie.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5921

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.